{ "title": "Sürekli Geniz Akıntısı", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/surekli-geniz-akintisi.jpg", "date": "21.01.2024 12:58:30", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sürekli geniz akıntısı, toplumda kişiye oldukça zor anlar yaşatan bir sağlık sorunudur. Sürekli geniz akıntısı, mevsim geçişleri, kirli ya da soğuk hava şartları, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Genzi akıntısı, burun ve sinüslerin solunan havayı, farklı nedenlerden dolayı akıntının yapışkan, yoğun ve kokulu bir yapı alarak boğazdan geçmesi sebebiyle oluşur. Sürekli geniz akıntısı, grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına sürekli maruz kalan kişilerde daha çok görülür. Burun içindeki dokuların mikroplara maruz kalması sonucu hasarlanması ile akıntı oranında artış, kıvam yoğunluğu ve akıntıda kötü koku ortaya çıkar.

Sinüzit hastalığında hastalar genelde sürekli geniz akıntısın maruz kalabilir. Bu durumdaki akıntı kronik geniz akıntısı olarak tanımlanır. Yine devamlı enfeksiyona maruz kalma, geniz akıntısı ile baş ve yüz ağrısı, göz ağrısı, burun tıkanıklığı, bademcik ağrısı, kulak ağrısı ve koku almada zorlanma gibi şikâyetler açığa çıkar.

Sürekli geniz akıntısı belirtileri nelerdir?
Sürekli geniz akıntısı neden olur?

Geniz akıntısı birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Sıvı alımının az olması ya da sigara kullanımı en yaygın nedenlerindendir. Kişi günlük su ihtiyacının yeterince karşılayamıyorsa vücutta diğer salgılar ile mukus salgısında da artma olur. Bu durum ile sigara kullanımı da varsa burun kuruluğuna ve filtreleme de hasar meydana gelir. Bu nedenlerden dolayı sürekli geniz akıntısına maruz kalınır. Devamlı sigara dumanına maruz kalmak da sürekli geniz akıntısı yapabilir. Grip, üst solunum yolu hastalıkları, Alkol, kafein içeren içeceklerin sık tüketilmesi, alerjik reaksiyonlar, kuru hava, süt ve süt ürünleri de geniz akıntısı nedenleri arasındadır.

Sürekli geniz akıntısı tedavisi nasıl yapılır?

Devamlı yaşanan geniz akıntısı ihmal edilmeden tedavi edilmelidir. Akıntı günün her saatinde kişiye oldukça zor anlar yaratabilir. Geniz akıntısı ile ağız kokusu ya da mide ile alakalı problemler de yaşanabilir. Geniz akıntısı tedavisinde ilk olarak akıntının neden kaynaklandığı tespit edilmeli ve tedavi o yönde gerçekleştirilmelidir. Aksi halde ne tür tedavi uygulanırsa uygulansın geniz akıntısı tam olarak ortadan kalkmaz.

Geniz akıntısı tedavisinde neden tespit edildikten sonra nedeni ortadan kaldırmaya yönelik tedavi başlatılmalıdır. Örneğin akıntı alkol, sigara ya da kafein gibi maddelerden dolayı oluşuyorsa bu maddelerden uzaklaşmak sorunu çözümlemek için yeterli olur. Geniz akıntısına iyi gelebilecek bitki çayları içilebilir. Burnu tuzlu su ile temizlemek faydalı olur. 1 litre kaynatılmış suyun içine 1 şeker kaşığı karbonat ve yeteri kadar tuz ekleyerek hazırlanan su ile burnu gün içinde birkaç defa temizlemek gerekir. Enfeksiyon nedeniyle oluşan geniz akıntılarında antibiyotik kullanımı önerilir. Sinüzit ya da alerjik bir geniz akıntısı yaşanıyorsa doktor bu yönde bir tedavi başlatır. Sürekli tekrarlayan geniz akıntısında bazen en doğru tedavi seçeneği cerrahi olabilir. Bunların haricinde zencefil çayı, elma sirkesi, bal ve limon karışımı, meyve suları, nane yağı ve sıcak çorba tüketimi sürekli geniz akıntısına karşı iyi gelebilir.
" } ] }