{ "title": "Kronik Geniz Akıntısı", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/kronik-geniz-akintisi.jpg", "date": "20.01.2024 15:50:04", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Kronik Geniz Akıntısı: Geniz akıntısı, normalde her insanda görülen bir durumdur. Burnumuz içerisinde günde 1 litre kadar mukus genizde akarak yutulmaktadır. Normal şartlarda bu durum hissedilmemektedir. Bu jel kıvamlı akıntı, burun içerisindeki mukozayı örterek temizler. Bu şekilde burun ve sinüs boşlukları burna giren polenler, tozlar ve yabancı maddeleri burun içinden arındırma sağlar. Geniz akıntısının özellik ile mevsim değişimleri, soğuk kuru ve kirli havalarda, bağışıklık sisteminin güçsüz olduğu zamanlarda kronik bir hal alabilmektedir. Bir diğer adı da post nazal akıntı olan geniz akıntısı her yaşta görülebileceği gibi, özellikle bebeklik ve çocukluk çağlarında daha sık karşımıza çıkmaktadır.

Kronik geniz akıntısı sebepleri nelerdir?
Oldukça rahatsız edici olabilen çok yaygın bir sağlık sorunu olan geniz akıntısı, genellikle çok ciddi bir durum değildir ve bazı ev reçeteleriyle bu durumdan kurtulabilmek mümkündür. Hastalık durumlarından en sık yaşanan nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında, burun içi dokularında mikropların yaptıkları hasara bağlı sızıntılar nedeni ile salgı miktarında artış kıvamı koyulu bazen de kokulu hal alabilmektedir. Sinüzit hastaları, sinüslerinden kaynaklanan akıntılar nedeniyle geniz akıntısı hissedebilirler. Bazen bu durum kronikleşir ve sık geçirilen enfeksiyon hastalıkları ile kronik olarak ortaya çıkan yüz ve göz çevresinde ağrı, baş ağrısı ve dolgunluk ile burun tıkanıklığı ve koku alma bozukluğu bulunabilmektedir. Kronik sinüzit hastalığında, yani uzun süreli olan ve sık sık sinüzit atakları geçiren hastalarda geniz akıntıları her zaman iltihaplı olmaya bilmektedir. Burnu ve sinüsleri çevreleyen dokunun (Mukozanın) reaksiyonu, sinsi ve sürekli yoğun kıvamlı geniz akıntıları olur.

Kronik Geniz Akıntısı

Günlük sıvı tüketimini artırmak, özellik ile sıcak bitkisel çaylar faydalı olmaktadır. Burnunuzu düzenli olarak evde kolayca hazırlanabilecek tuzlu su ile yıkamak ya da eczanelerde satılan sodyum klorür içerikli damlalar kullanmak burnun açılmasını sağlayacaktır. Akıntının sebebi sinüzit ise mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna muayene olmak gereklidir. Alerji, var ise mutlaka tedavi edilmelidir. Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden uzak durmak fayda sağlar. Nemlendirici krem ile burnu nemlendirmekte kısmen işe yarayacaktır. Kronik geniz akıntısında tedaviye başlamadan önce, tahliller yapmak ve geniz akıntısına sebep olan doğru teşhise ulaşmak önemlidir. Öncelik ile tam bir kulak burun boğaz muayenesi ve laboratuvar, röntgen tetkikleri yapılması şarttır. Başarılı bir tedavi ile geniz akıntısı ve boğaz şikâyetleri düzelecektir.
" } ] }