{ "title": "Genizde Balgam", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/genizde-balgam.jpg", "date": "21.01.2024 11:22:54", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Genizde balgam, solunum yollarında iltihap ya da tahriş sebebiyle meydana gelmektedir. Kıvamlı bir maddedir ve vücuttan dışarı ağız yoluyla atılmaktadır.

Genizde oluşan balgam tek başına bir hastalık teşkil etmez. Doktorlar tarafından solunum yollarında bir miktar balgam bulunması normal karşılanmaktadır. Ancak balgamın rengi değişmişse bir hastalığın belirtisi olabilir. Hangi hastalıktan dolayı olduğu balgamın rengine bakılarak tespit edilebilir. Siyah ve gri renkte balgam; sigara dumanı, kömür tozu ve kirli havayla teneffüs edilmesi gibi nedenlerle oluşur. Kanlı, kırmızı renkte balgam; akciğer ve kalple ilgili ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Koyu yeşil ve koyu sarı renkte balgam; kronik bronşit, zatürre, tüberküloz gibi solunum yolu iltihapları gibi nedenlerle oluşur. Saydam, şeffaf renkte balgam; astım hastalığının en belirgin özelliğidir. Son olarak en sık karşılaşılan balgam türü ise burun, mide, boğaz, sinüslerde oluşan ve öksürükle atılan balgamdır.

Genizde balgam, kapılan bir enfeksiyon sonucu ya da vücutta alerjik sebeplerden dolayı oluşur. 2 tür balgamın insan vücudundaki belirtileri farklıdır. Enfeksiyon sonucu genizde oluşan balgam öksürük, yorgunluk hissi, ateş, baş ağrısı, iştah kaybı, mide bulantısı, burun akıntısı, boğaz kuruluğu yapar. Alerjik bir sebepten dolayı genizde oluşan balgam ise burun ve kulak kaşıntısı, geniz ve burun akıntısı, burun tıkanıklığı yapar. Aynı zamanda gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve kanlı bir görüntü yapar.

Genizde oluşan balgamın belirtilerini hafife almamak gerekir. Bazı durumlarda balgam belirtileri kronik akciğer hastalığı (KOAH), akciğer kanseri gibi insan yaşamını tehdit eden bir hastalığa veya duruma sebebiyet verebilir. Çok yüksek miktarda olduğunda doktor müdahalesi gerektirebilir.

Balgam söktürücü ilaçlar ve bitkiler
" } ] }