{ "title": "Geniz Eti", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/geniz-eti(1).jpg", "date": "20.01.2024 02:41:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Geniz eti, tıpkı bademcikler gibi lenf dokusu üyelerinden biri olan geniz eti, burun ve ağız yolu ile vücuda alınan zararlı maddelere karşı vücudu koruyan bir sistemdir. Üst solunum yolu sisteminde görevli olan geniz etinin bademcikten farklı olarak büyüklüğünde burun boşluğunu tıkar. Geniz eti büyüdüğünde hava yolu tıkanarak kişi rahat nefes alamaz. Dolayısı ile vücut mekanizması ve fizyolojisi bozulur. Geniz eti, burundan içeri alınan virüs gibi mikropları tutarak vücudun mikroplar ile mücadele etmesini sağlayan antikorlar üretir.

Geniz eti neden büyür?

Geniz eti büyümesi çocuklarda sık karşılaşılan bir sorundur. Çocuğun devamlı üst solunum yolu hastalıklarına maruz kalması, devamlı grip olması, sürekli bademcik hastalığı geçirmesi ya da alerjik reaksiyonlara tepki verilmesi geniz etinde büyümeye neden olur.

Geniz eti bademcik ile lenfoid dokulardan meydana gelmiş bir yapıdır ve lenfosit yapımında görevlidir. Yeni doğan bebeklerde anneden alınan immünglobulinler nedeniyle geniz eti küçük olur. Geniz eti çocuk 4-5 yaşlarına ulaştığında enfeksiyonlara bağlı olarak büyümeye başlar. Yaş ilerledikçe geniz eti tekrar küçülmeye başlar. Çocuk 11 yaşını geçtikten sonra ve yetişkinlerde geniz eti çok nadir rastlanır.

Geniz eti büyümesi 3-7 yaş arası çocuklarda çok sık görülür. Büyüyen geniz eti burun boşluğunu arkadan tıkar ve beraberinde burun tıkanıklığı, ağızdan nefes alma ve horlama gibi şikâyetlere yol açar.

Geniz eti belirtileri nelerdir?

Geniz eti büyümesi olan çocuklarda horlama, ağzı açık uyuma, özellikle gece uykuda ağızdan salya tarzı su akma, dişlerde gelişme bozukluğu, işitme kaybı ve sinüzit gibi belirtilere yol açabilir.

Geniz eti büyümesi nedeniyle oksijen yetersizliği yaşanabilir. Bu yetersizlik çocukta enerji ve yetenek kabiliyetini azaltır. Çocukta dikkat dağınıklığı, geniz eti kaynaklı duyma kaybı, nefes almakta güçlük ve hiperaktivite görülebilir. Geniz eti büyümesi olan çocuğun ağzı daha açık ve üst dudağı yukarı doğru çekilmiş bir görüntü oluşabilir.

Geniz eti büyümesi olan çocukta orta kulak iltihabına sık rastlanır. Kulağa ulaşan östaki borusu geniz eti büyümesi nedeniyle tıkanarak enfeksiyona açık hale gelebilir. Oluşan enfeksiyon orta kulağa yayılır. Orta kulakta sıvı toplanması, sık orta kulak iltihabı geçirme görülebilir.

Geniz eti tanısı nasıl yapılır?

Geniz eti tanısı için endoskopi ve röntgen filmi kullanılır. Eğer enfeksiyon varlığında röntgen çekilmişse geniz eti normalden daha büyük bir görünümde olur ve bu sonuç yanıltıcı olabilir. Bu durumda kesin tanı için ilaç tedavisi ile enfeksiyonun tedavi edilmesi önemlidir. Enfeksiyon ortadan kalktıktan sonra tekrar bir röntgen çekilir. Röntgen sonucu geniz eti yine büyük çıkmışsa ve rahatsız edecek şekilde şikâyetlere yol açıyorsa cerrahi ile alınması gerekebilir.

Geniz eti iltihabını tanıma bademcik iltihabı teşhisinden daha zordur. Geniz bölgesi gözle görülmediği için ve boğaz kültüründe genze tam olarak ulaşılamadığı için geniz etinde oluşan iltihap her zaman tespit edilemez. Bu nedenle de tedavi yarım kalabilir.

Geniz eti iltihabından şüphe duyuluyorsa ve tanı konulamamışsa endoskopi ile kesin tanı konulabilir. Endoskopi geniz eti rahatsızlıklarının ne derecede olduğunu anlamak için de oldukça faydalıdır.

Geniz eti tedavisi nasıl yapılır?

Geniz eti tedavisi için ilaç tedavi ya da cerrahi tedavi uygulanabilir. Antihistaminik ilaçlar, burun damlaları ve antibiyotikler tedavi için reçete edilebilir. Eğer ilaç tedavisine rağmen geniz eti tedavi edilememişse devreye cerrahi girebilir. Cerrahi ile geniz eti alınır.

Geniz eti ne zaman alınır?

Hastada horlama, nefes almakta güçlük çekme, sürekli enfeksiyon hastalıklarına yakalanma, orta kulak iltihabı, kronik sinüzit, kulakta sıvı toplanması, kalp büyümesi, kafa ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu varsa geniz etinin cerrahi ile alınması gerekir. 5 yaşını aşmış çocuklarda geniz eti ameliyatı yapılabilir. Şayet hastada uyku apnesi söz konusuysa geniz eti her yaşta alınabilir. Geniz eti alındıktan sonra çok düşük olasılıkla tekrar oluşma ihtimali vardır.
" } ] }