{ "title": "Geniz Eti Kanseri", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/geniz-eti-kanseri.jpg", "date": "21.01.2024 13:17:12", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Geniz Eti Kanseri, burnun gerisinde, ağzınızdaki küçük dilin hemen arkasında, kafa tabanınızın bulunduğu bölgede meydana gelen bir çeşit kanser hastalığıdır. Çoğunlukla geniz kanseri hastalığı ileri yaşlarda olan kişilerde sıklıkla ortaya çıkarken, aynı zamanda genç yaştaki kişilerde de geniz eti kanseri hastalığı gözlenmektedir. Geniz eti kanseri kişinin kötü bir beslenme şeklinin olması, tütsülenen yiyeceklerden aşırı tüketim, enfiye çekilmesi, salam ve sucuk tarzındaki koruyucu içerikli olan soğuk etleri oldukça fazla tüketen ve kimyasal maddelerle teması olan kişiler genellikle risk altındadır. Diğer bir faktör ise kişinin kronik burun enfeksiyonu hastalığının olması bir başka risk olarak görülebilir. Geniz eti kanserinin gelişiminde \"Epstein-BNarr Virüsü\" (EBV) enfeksiyonunun sebep olarak büyük rol oynadığı bilinmektedir.

Geniz Eti Kanserinin Belirtileri, bazı kişilerde geniz eti kanseri hastalığı belirti göstermez. Ancak bazı kişilerde ise belirtiler üç haftadan daha fazla sürebilmektedir. Çoğunlukla kişinin tek kulağında ortaya çıkan işitme kayıpları, burunda tıkanıklığın meydana gelmesi, kulakta sıvının birikmesi, boyun bölgesinin herhangi bir yerinde üç haftadan daha uzun süreli olarak devam eden, yumru şeklinde tümör oluşumunun görülmesi şeklinde belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunun dışındaki diğer belirtiler ise kişinin yutma güçlüğünün olması, baş ağrıları, kulakta ani çınlamalar, yüz bölgesinin alt tarafında hissizliğin olması, sesinde meydana gelen değişim, horlamanın ortaya çıkması, çift görme probleminin ortaya çıkışı ve buna bağlı olarak geniz eti kanserinin göz hareketlerini etkilemesi sonrasında göz sinirlerine yayılması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Geniz Eti Kanserinin Sebepleri, genel olarak kişinin geniz eti kanserine yakalanma riski oldukça düşük olmaktadır. Fakat hastalığın tam olarak sebebi bilinmemektedir. Ancak geniz eti kanser hastalığını bazı risk taşıyan faktörler oluşumu hızlandırmaktadır. Kişinin diyet yaparak kötü bir beslenme alışkanlığının oluşması kanser riskini tetikler. Bunun için özellikle diyet listelerinin seçiminde çok dikkatli olunmalıdır. Hatta terbiyeli, tuzlu ya da salamura basılarak hazırlanmış gıdaların fazla tüketimi olan toplumlarda geniz eti kanser hastalığı çok daha yaygındır. Ailesinde 40 yaşının altında geniz eti kanseri öyküsü olan kişilerde bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Geniz eti kanserine sebep olan EBV virüsüne yakalanmak, hatta işinden dolayı sürekli ahşap tozuna maruz kalmış kişilerde de risk faktörü oldukça yüksektir. Uzun yıllardır sigara kullanımı, kullanmayan kişilere oranla 3 kat daha fazla risk taşımaktadır. Kişide kronik olarak gelişen burun akması ya da tıkanıklık, orta kulakta meydana gelen enfeksiyon ve poliplerde geniz eti kanser hastalığının riskini arttırmaktadır.

Geniz Eti Kanserinin Tanısı ve Tedavisi, hastaya uygulanan fiziksel muayenenin ardından, geniz bölgesine endoskopla bakılır. Eğer hastaya daha ileri bir tetkik gerekli görülmüşse, EBV virüsünün araştırılması için alınan kan tahlilleri, boyun bölgesinin ultrasonu, bilgisayarla tomografi çekilmesi, manyetik rezonans ve pozitron emisyon tomografisi şeklinde tetkiklerle araştırılma yapılabilmektedir. Ancak hastaya geniz eti kanserinin kesin olarak tanısının konması için hastaya genel anestezi ya da lokal anestezi uygulayarak geniz bölgesinden alınmış olan parça patolojik incelemesinin yapılması için gereklidir. Genellikle bu hastalıkta cerrahi girişim sınırlı şekilde başvurulan bir yöntemdir. Kişinin kulağında birikmiş olan sıvı için tüp takılması ve biyopsi için cerrahi girişimde bulunulur. Geniz eti kanserinin tedavisinde çoğunlukla hastaya radyoterapi ya da kemoterapi uygulanmaktadır. Bazen geniz eti kanserinin evresine göre bu iki tedavi bir arada kullanılabilmektedir. Ayrıca erken teşhisinin yapılması durumunda geniz eti kanserinin tedavisinde başarı oranları daha yüksek olmaktadır.
" } ] }