{ "title": "Geniz Eti Büyümesi", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/geniz-eti-buyumesi.jpg", "date": "20.01.2024 05:01:46", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Geniz Eti Büyümesi, erken çocukluk döneminde en etkin olarak çalışan geniz eti özellikle girintili ve çıkıntılı yapıya sahip olmaktadır. Bu yapısından dolayı çok daha fazla geniş bir alan kaplamaktadır. Hatta dar olan bir alan içerisinde bile olsa geniz eti mikroplara karşı vermiş olduğu savaş da güçlü olabilmeyi başarmaktadır. Çoğunlukla geniz eti bu mikroplara karşı etkili olması \"lenfosit\" ismindeki hücreler sayesinde ve salgılamış olduğu SLGA kimyasalları ile başarmaktadır. Bazen erken yaşlarda özellikle çocukluk döneminde geniz etinde aşırı büyümeler görülebilmektedir. Ayrıca geniz eti büyümesi genetik olarak da ortaya çıkabildiği gibi, aynı zamanda çocukluk evresinde sık olarak geçirilen hastalıklar ya da çocuğun bulunduğu ortamdan da kaynaklı olarak meydana gelebilmektedir. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan geniz eti büyümesinin altında yatan sebeplerden birisi de kreş ortamında çocuğun bulunmasıdır. Bu tür bir sorun yaşayan çocuk eğer kreş ve yuva ortamından alınarak ev ortamında yaşamına devam ettirilmesi halinde geniz eti büyüme problemi büyük ölçüde azaltılabilir ya da tam anlamı ile önü kolaylıkla kesilebilmektedir. Fakat her zaman geniz eti büyümesinin neden kaynaklı olarak ortaya çıktığı kesin olarak söylenemez. Bazı durumlarda çocuğun kreşten alınamama, eğitim yaşantısı için süreklilik halinin devam etmesi, aile bireylerinin kreş ortamından başka bir çözüm bulamaması, çok aşır derecede büyümüş olan geniz etinin önüne geçilememesi nedeninin araştırılması için gerekli uygun zamanlara ağırlık verilme şansı da olmayabilmektedir.

Geniz Etinin Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda özellikle geniz etinin büyümesi durumunda ortaya çıkan belirtilerin başında horlama, ağzı açık bir şekilde uyuma, uyurken çocuğun ağzında su gelmesi hem yüzünde hem de diş gelişiminde ortaya çıkan bozukluk, tek ya da her iki kulakta meydana gelen işitme kayıpları ve sinüzit hastalığına neden olabilmektedir. Hatta çocuk da \"adenoid face\" isminde (Geniz eti yüzü) şeklinde tipik olan bir görünüme sahiptir. Ayrıca geniz etinin büyümesinden dolayı çocuğun oksijen kaybı fazla olduğu için hem yeteneklerinde hem de zihinsel enerjisinde azalmalar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle çocuklarda dikkat dağınıklığı ve geniz etinin büyümesinden dolayı işitme kayıpları ile rahat nefes alımı gerçekleşmediği için aşırı hiper aktiflik durumları da sergileyebilmektedir. Genellikle geniz etinin büyümesi çocuğun ağzının sürekli olarak açık kalmasına ve üst dudağı da sanki yukarıya çekilmiş gibi görünmektedir.

Geniz Eti Neden Büyür

Çocuğu çok sık olarak üst solunum yolu enfeksiyon hastalıkları geçirmesi, devamlı nezle halinin sürmesi, bademciklerin sürekli olarak hastalanması veya alerjik bir bünyeye sahip olmasından dolayı büyüme göstermektedir. Çocuklarda geniz eti lenfoid hücreleri ve bademciklerden oluşmaktadır, özellikle lenfosit üretiminde büyük rolü bulunmaktadır. Yeniz doğmuş bebeğe annesinden geçmiş olan immün globulinler nedeni ile küçük durumdadırlar. Fakat çocuk 4 ya da 5 yaşına geldiği zaman geçirdiği enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak büyüme göstermektedir. Ancak ileri yaşlarda geniz etinde küçülmeler meydana gelebilir. Ayrıca 11 yaşından büyük olan çocuklarda ve yetişkinlerde ise nadiren geniz eti büyümesi durumu ile karşılaşılmaktadır.

Geniz Eti Büyümesi Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Tanısı çoğunlukla endoskopi ve röntgen filmi ile bakılmaktadır. Eğer geniz eti iltihaplı olduğu zaman röntgen filmi çekilir ise geniz eti çok daha büyük görünür ve tanı için yanıltıcı bir durumdur. Öncelikle ilaç tedavisi ile iltihabın giderilmesi gerekmektedir. Geniz bölgesinde meydana gelen iltihap sebebi ile gözle görülmesi pek de mümkün değildir ve boğaz kültürü alınma işleminde genze ulaşılması zor olduğundan dolayı geniz etinin iltihabının tespitinin yapılamaması özellikle tedavinin eksik kalmasında büyük rol oynamaktadır. Genellikle ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ameliyata başvurulmaktadır.
" } ] }