{ "title": "Geniz Akıntısı ve Balgam", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/geniz-akintisi-ve-balgam.jpg", "date": "20.01.2024 06:09:58", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Geniz Akıntısı ve Balgam, devamlı yutkunma hissi ve boğazda gıcıklanma ve balgam belirtileri kişilerde rahatsızlık hissine sebep olan geniz akıntısı, bazı durumlarda toplum içerisinde zor durumda bırakabilmektedir. Bu durum boğazdan balgam temizleme gereksinimiyle gıcık ve öksürük nöbetleriyle kişilerin uykudan dahi uyanmasına sebep olabilmektedir. Burun organı aslında, solunum yolu aracılığıyla vücuda giren mikropları ve yabancı maddeleri dışarıya atarak temizlemek amaçlı normal zamanlarda da akıntı üretmektedir. Bu da sağlıklı her insanın bir litre oranında geniz akıntısı her gün düzenli olarak geniz boşluğundan boğaza doğru ilerleyerek akar. Fakat bu olay sinüs ve boğaz sağlığı normal seyreden kişilerde hissedilmez. Genizde meydana gelen akıntının ve balgamın kişilere rahatsızlık hissi vermesi, bu akıntıların kıvamının koyulaştığı ya da akıntı miktarının fazlalaştığı zamanlarda olur.

Geniz Akıntısı ve Balgamın Sebepleri Nelerdir?

Geniz akıntısı ve balgamın sıklıkla rastlandığı sebepleri içinde kişilerin az miktarda sıvı alması, sigara bağımlılığı ilk sırada yer almaktadır. Normal durumlarda sağlıklı bir insanın alması gereken günlük sıvı miktarı en az 1,5 litre civarındadır. Bu miktardan daha az sıvı alınmasıyla tüm salgılarda da olduğu üzeri mukus salgısı adı verilen salgıda da koyulaşma meydana gelir. Bu duruma bir de sigara kullanımı ekleniyorsa bu da hem burnun yumuşaklığını kaybederek kurumasının yanı sıra burun görevleri arasında bulunan filtreleme mekanizmasında düzensizliğe neden olurken bu durumda geniz akıntısının ve balgamın kişileri rahatsız edecek derecede hissedilmesinin kaçınılmaz olmasının yanı sıra yine sigara kullanmasa dahi içilen mekanlarda bulunarak pasif içici durumunda kalanlarda da bu rahatsızlık meydana gelebilir. Rahatsızlık durumlarından sıklıkla rastlanan grip ve nezle benzeri üst solunum sistemi enfeksiyonlarında, burun içi hücrelerinde mikropların neden olduğu zararla ilgili sızıntılar sebebiyle salgı oranında artış meydana gelir. Böyle durumlarda burun akıntıları ilk olarak akışkan veya şeffaf iken üzerine bakteriyel enfeksiyon meydana gelmesinin ardından bu sıvının rengi sarı, yeşil ve koyu kıvamlı olabilmektedir. Bu duruma da burun sinüslerinin iltihaplanması sonucunda oluşan sinüzit rahatsızlığı adı veriliyor. Sinüzitlü hastalar, özellikle sinüsler nedeniyle meydana gelen akıntılar yüzünden geniz akıntısına maruz kalabilirler. Bazı hastalarda bu rahatsızlık kronikleşerek sıklıkla geçirilen enfeksiyon ataklarıyla karşılaşan kişilerde çoğunlukla geniz akıntıları ve balgam iltihaplı olabilir.

Bazı ilaçların tüketimi de geniz akıntısı ve balgama sebep olabilmektedir. Grip veya nezle rahatsızlıkları için kullanılan akıntı önleyici ilaçların kullanımı sonrasında rahatsızlık belirtileri en aza inerken, sıvının kıvamında koyulaşmaya sebep olabilirler. Bunların dışında örnek verecek olursak tansiyon rahatsızlığı için alınan ilaçlarla ve psikiyatri ile nöroloji hastalıklarında kullanılan ilaçların bir kısmında hastalar geniz akıntısına maruz kalabilirler. Ayrıca alerjik astım ve alerjik nezle gibi hastalıklarda da geniz akıntısı ile balgama rastlanabilmektedir. Bu durumda bazı farklı alerjen maddelerin burun içinde yer alan dokularla temas sağlaması sonucunda alerjik geniz akıntısı adı verilen durum meydana gelir. Bu durumda ise burunda şişme ve salgı artışı ise burun tıkanması ve akıntısı şeklinde değerlendirilir.

Geniz Akıntısı ve Balgam İçin Ne Yapılmalı?

Geniz akıntısı ve balgamı azaltmak için, sigara tüketilen mekanlardan uzak durulması, bol sıvı tüketmenin yanı sıra burun solunumu uygulamak oldukça önemlidir. Grip ve nezle benzeri rahatsızlıklar ile alerjik durumlarda destek amaçlı tıbbi tedavi de uygulanması oldukça önemlidir. Şayet alerjik geniz akıntısında faktör belirlenmiş ise belirlenen faktörden de uzak durulması oldukça önem taşımaktadır.

" } ] }