{ "title": "Geniz Akıntısı Kanlı Balgam", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/geniz-akintisi-balgam.jpg", "date": "21.01.2024 21:31:01", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Geniz akıntısı kanlı balgam, nezle, grip, alerjik durumlar sebebiyle mukus ismi verilen mukozanın fazla salgılanarak burundan geriye, boğaza gerçek farklı kıvam ve miktarlarda salgılanmasıdır. Mukus, burun içini ıslak bulundurarak solunan havayı nemlendirir ve gökyüzü içerisinde bulunan zarar veren maddeleri tutar. Sigara dumanı, endüstriyel kirlilikler, araba egzozu, alerjiye neden meydana iştirak eden maddeler sinüslerin kapanmasına yol açarak mukusun az salgılanmasına neden olur. Salgı azaldığında ise burun içi tahrişe neden olarak kanlı geniz akıntısına neden olabilmektedir.

Kanlı geniz akıntısına sebep olan başlıca faktörler

Ortam havasının sıcaklığının fazla olması veya kuru olması, burun sinüslerinin iltihaplanması, salgı hücresinin yapısında farklılıklar olması, salgıyı taşıyan tüycüklerin fonksiyonlarında bozulma, salgı denetimi yapan sinirsel uyaranlarda bozulma, enfeksiyona ilişkili tahriş, alerjiye ilişkili tahriş, hormonsal farklılıklar, doğum denetim haplarıyla birtakım ilaçlar, kalıtımsal bozukluklar (Hareketsiz tüycük sendromu) ve burun içi anatomisindeki farklılıklar ile çarpma, yaralanma vs. İlişkili burun içi hassasiyetinin çoğalması. Kanlı geniz akıntısına neden meydana iştirak eden bir diğer etmen ise sinüzittir. Sinüzitlerde mukus hem bir genizden aşağıya hem bir burundan dışarı daha kıvamlı sarı- yeşil renklerde akabilir. Bazı durumlarda bu akıntı kanlı ve berbat kokulu olabilmektedir. Genizden iştirak eden kan ağız yöntemiyle uzaklaştırılır. Ağız pek çok organın dışarıyla irtibatını olanağı sağlar. Genizden akan kan akıntısı sık sık mide, yeme borusu veya on iki parmak bağırsağı kaynaklıdır. Gastrit, ülser, enfeksiyonlar ve midede oluşabilen tümörler kanamaya neden olabilmektedir. Şunlar dışarısında da pek çok nedene ilişkili olabilmektedir. Misal verecek olursak burun kanamalarında burundan geriye kaçan kan burun ağız bağlantısı yardımıyla oral çıkabilir. Fazla öksürme neticesi öğürme sebebiyle yeme borusu hasar alır ve oral kan gelebilir. Bunun İçin nazaran fazla öksürmeyle meydana iştirak eden kanama da fazladan akciğer ve solunum yöntemleri düşünülür. Fazla alkol/içki alımı, hepatit veya siroz da önce akla iştirak eden kanama ise yeme borusunda varis kanaması veya mideden iştirak eden kan olabilmektedir. Ağızdan iştirak eden kanın rengi kanamanın vücudun hangi kısmında meydana geldiği ile ilgili haber verir. Söz gelişi parlak kırmızı renkte kan çoğunlukla üst kısımlardaki (Burun, boğaz) kanamayı gösterirken kahve telvesi başka bir söylemle kahvemsi renkteki kan ise midede beklemiş kanaat gösterir. Oral iştirak eden kanamanın önemli bir bölümü üst hazım sistemi enfeksiyonları veya hastalıklarından kaynaklanır. Üst hazım sistemindeki kanamalar da kahverengi öğürme veya kara dışkılamaya neden olur. Genizden başka bir söylemle diğer bir söylemle oral iştirak eden kan önemli bir problemdir ve farklı yöntemlerle teşhis konulmalıdır.

Kanlı geniz akıntısı tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle akıntıya neden olabilen basit sebepler araştırılmalıdır. Şayet alerjik bir vaziyet varsa alerjiye neden meydana iştirak eden nesneler ortamdan kaldırılmalı, etraf temizliğine ehemmiyet gösterilmeli, oda itinalı olarak havalandırılmalıdır.

Kuru havaya ilişkili kanlı geniz akıntılarında ortam nemlendirilmesine dikkat edilmeli, buhar banyoları yapılmalıdır. Buhar banyosu nefesinizi açarak burun içini nemlendirir. Kesin bir tedavi yolu olmamakla beraber ani rahatlamaya neden olur. Ama kanlı geniz akıntısı kılcal damarlardaki bir çatlak veya yırtılmadan kaynaklanıyorsa buhar banyosu şüphesiz yapılmamalıdır. Zira damarların genişlemesiyle kanama hızı artabilir. Bakterilere ilişkili kanlı geniz akıntısında akıntıya eşlik eden fazla ateş, berbat soluk kokusu, başı ağrısı ve surat ağrısı da görülebilir. Tedavi hekim kontrolünde antibiyotik ilaçlar faydalanılarak yapılabilir.
" } ] }