{ "title": "Geniz Akıntısı Balgam", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/geniz-akintisi-balgam(1).jpg", "date": "21.01.2024 21:51:47", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Geniz Akıntısı Balgam; Boğazda gıcıklanma, takılma, sürekli yutkunma hissiyatı, boğazı temizleme ihtiyacı, tok karına ağız kokusu, öksürük ve yoğun balgam gibi belirtileri olan geniz akıntısı, özellikle uzun süre geçmemesi durumunda kişileri oldukça rahatsız edici hale gelir.

Geniz akıntısı burun ve sinüslerin solunum havasını nemlendirmek ve temizlemek için salgılamış olduğu mukusun, çeşitli sebeplerle koyu yapışkan ve bazı zamanlarda da kokulu halde olup, genizden boğaza ulaşmasıyla meydana gelir.

Hastalık durumlarında en çok karşılaşılan nezle ve grip gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarında, burun içi dokularında mikropların yaptıkları tahribe bağlı sızıntılar sebebi ile, salgı miktarında artış olur. Yoğun balgam temizleme ihtiyacı doğar.

Sinüzitli kişiler, sinüslerinden kaynaklanan akıntılardan dolayı, geniz akıntısı hissederler. Bazen bu durum kronik bir hale gelebilir ve sık geçirilen enfeksiyon atakları ile kronikleşmiş baş ağrısı, yüz ve göz çevresinde yoğun ağrı ve dolgunluk ile, burun tıkanıklığı ve koku alma sorunu yaşanabilir. Kronik hale gelmiş sinüzit hastalığında, yani uzun süren ve sık sık tekrarlayan sinüzit atakları geçiren hastalarda, geniz akıntıları devamlı iltihaplı olmayabilir. Burun ve sinüsleri kaplayan mukozanın reaksiyonu ve fonksiyonel sorunları nedeniyle sinsi ilerleyen, sürekli yoğun kıvamlı geniz akıntıları yaşanabilir.

Geniz akıntısını ve balgamı azaltmak için
Geniz akıntısında balgam için tedaviye başlanmadan önce, araştırma yapmak ve geniz akıntısına neden olan doğru sonuca ulaşmak gerekir. İlk olarak tam bir kulak burun boğaz muayenesi ile, gerekli olan laboratuvar ve röntgen tetkikleri yapılmalıdır. Başarılı bir tedavi ile geniz akıntısı ve balgam şikâyetleri düzelecektir.
" } ] }