{ "title": "Çocuklarda Geniz Eti", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/cocuklarda-geniz-eti.jpg", "date": "20.01.2024 13:26:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çocuklarda geniz eti, dış ortamdan gelen mikropları öldüren, aynı zamanda bağışıklık sisteminin gelişmesi için önemli bir organdır. Geniz eti burnun arkasında, boğazın üzerinde geniz bölümünde bulunur. Çocuklar 4-10 yaşlarına geldiğinde geniz eti oldukça aktif görev yapar, daha sonra aktivitesi geriler. Geniz eti her çocuğun bağışıklık sisteminin gelişmesi için çok önemlidir. Ancak bazen olması gerekenden iri olur. Bu nedenle horlamaya, açık ağızla uyumaya, ağızdan akan salya, orta kulakta sıvı birikimi, burun tıkanıklığı gibi önemli sorunlara neden olur. Geniz eti çocuğun 14 yaşına geldiği dönemde ise kendiliğinden küçülerek yok olur. Aşırı büyümesi durumunda çeşitli şikâyetlere yol açar. Büyüklüğüne göre solunum zorluğuna, apneye neden olur. Eğer çocuklarda sıkça orta kulak enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonu ya da sinüzit gibi problemler oluyorsa, özellikle geniz eti büyümesi ile ilgili değerlendirme yapılmalıdır.

Çocuklarda geniz eti etkileri nelerdir?

Çocuklarda yaşanan uyku bozuklarının en önemli sebebi geniz etinin büyümesidir. Ağızdan nefes almaya neden olan geniz eti yüzünden, mikroplar engellenemez ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Geniz eti büyümesi ihmal edildiği zaman sinüzit, büyüme geriliği, enfeksiyon, ortodontik bozukluk ve dikkat eksikliği gibi önemli problemler oluşabilir. Uyku bozuklukları nedeniyle zekâ gelişimi de olumsuz şekilde etkilenir.

Geniz eti zekâ gelişiminde olumsuz etkiler yapabilir

Çocuklar açısından kaliteli uykunun önemi daha fazladır. Çünkü çocuklar gündüz görürler, bunları gece uykularında öğrenir. Çocuklarda geniz eti büyümesi olursa, sağlıklı ve düzenli uyku uyuyamaz. Hatta horlama ve uykuda solunum durması gibi ciddi sorunlarda yaşanabilir. Bu konuda ailelerde stres yaşar. Özellikle anneler uykusunda çocuklarının başından ayrılmaz. Çocukların geceleri uyurken ağızları açık olursa, solunumu bu şekilde yaparsa, uykusunun kalitesiz olduğunu ve kötü bir gece geçirdiğini düşünebilirsiniz. Çocukların uykuda öğrenmeleri kaliteli bir uykunun sayesinde olur. Ne olursa olsun düzgün nefes almaları gerekir. Hava yolu tıkanıklığının en fazla görülen nedeni ise geniz eti büyümesidir. Solunum sisteminin ilk aşamasında olan geniz eti, hava yoluyla gelen antijen ve mikroorganizmaların bağışıklık sistemi ile temasta olduğu ilk noktadır. Geniz eti antijen taşımada ve antikor üretiminde etkin şekilde yer alır ve antikor üretilmesini sağlar.

Çocuklarda geniz eti cerrahi olarak tedavi edilir mi?

Çocuklarda geniz eti tedavisinde öncelikle geniz etinin büyüme nedeni araştırılır. Bunun sebebi yapısal olabileceği gibi, alerjilerden, sıkça geçirilen enfeksiyon hastalıklarından olabilir. Bu tespit yapıldıktan sonra tedavi yolu tespit edilir. Geniz etinin eski durumuna gelmesi için, öncelikle enfeksiyonlar tedavi edilmelidir. Eğer bu sebeple çocukta ağız ve yüz gelişimi bozulduysa, orta kulak iltihabına sıkça yakalanıyorsa, uykuda kısa süreli nefes durması gibi sorunlar bulunuyorsa, geniz eti ameliyatı yapılabilir.

Geniz eti ameliyatının riski var mı?

Bu da bir cerrahi girişim olduğundan, ameliyatın riski olduğu bilinmelidir. Çocuklarda olabilecek kanama riski önemsenmelidir. Bu nedenle ameliyattan sonraki gece çocuğun hastanede kalması uygun olur. Eğer kanama olursa, çocuklar bunu anlatamaz. Bu nedenle kontrol altında olması gerekir. Ameliyatlardaki anestezi riski burada da olsa, gelişen tıbbi olanaklar sayesinde oldukça azalmıştır. Çocuklar hastaneden taburcu olunca, çok hareketli olmamalı, beslenmede sıcak ve sert yiyecekleri yememelidir. Doktorun önerdiği enfeksiyonlar için antibiyotik ilaçların kullanımı da ihmal edilmemelidir. Eğer hastada kan pıhtılaşma sorunu bulunuyorsa, geniz eti ameliyatının yapılmaması gerekir.
" } ] }