{ "title": "Çocuklarda Geniz Akıntısı", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/cocuklarda-geniz-akintisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 09:25:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çocuklarda geniz akıntısı, bu dönemde en fazla görülen rahatsızlıklar arasındadır. Geniz akıntısı farklı kıvamda ve miktarda burundan arkaya doğru akan bir salgıdır. Burnun iç kısmından yüzdeki ve kafatası kemiklerine doğru genişleyen boşluklar vardır. Bunlara sinüs denir. Çocuklarda da sinüsler küçük boyda olur. Solunum sisteminin birer parçası olan sinüsler, burunla beraber mukus üretirler. Mukusun boğazda birikim yapması ya da burnun arkasına doğru akmasına geniz akıntısı denir. Bazen burunda üretilen mukus oranı artabilir. Bunun nedeni hava kirliliği, alerjenler, bakteri ve virüsler olabilir. Bakteri ve tozları ortamdan temizleyen mukus, mukozaların üstünden kayar ve içeriye süzülür. Mukusun içeriğindeki bakteriler ile diğer etkenler de mide asidinin yardımıyla yok edilir. Bu işlemler vücudun fonksiyonel bir parçasıdır.

Mukus burnun iç ortamını nemli tutar ve solunum yoluyla giren havayı nemlendirme görevini üstlenir. Eğer solunum yolu kuru olursa, salgı yeteri kadar üretilemez, mukus kıvamında yoğunluk meydana gelerek, yapışkan kıvama dönüşür. Enfeksiyon olursa mukus sarı yeşil renge dönüşür. Salgının azalması çoğunlukla dış etkenlerden kaynaklanır. Kalorifer, egzoz gazları, klima, hava kirliliği havanın kuruma sebepleri arasındadır. Ayrıca burundaki eğrilik gibi yapısal sorunlarda, mukus miktarında azalmaya neden olur.

Çocuklarda geniz akıntısının önlenmesi için ne yapılmalı?
Çocuklarda geniz akıntısında enfeksiyon belirtileri nelerdir?

Eğer geniz akıntısı olan çocuklarda yüksek ateş varsa, iştahsızlık çekiyorsa, ağızda koku varsa, boğazda batma, ağrı ve yanma oluyorsa, nefes almada zorlanıyor, horlama, öksürük, yutkunmada zorluk ve kulaklarında ağrı oluyorsa enfeksiyon belirtisi olarak kabul edilir. Bu durumda çocukların en kısa sürede doktora götürülmesi gerekir. Tedavi mukus salgısının durumuna ve neden kaynaklandığına göre değişir. Hafif geniz akıntısında spey kullanımı, bakteri kaynaklı olanlarda ise antibiyotik ilaç kullanımı tedavide faydalı olur.
" } ] }