{ "title": "Burun Geniz Eti Ameliyatı", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/burun-geniz-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 08:14:54", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Burun geniz eti ameliyatı, tıp dilinde adenoidektomi olarak bilinmektedir. Geniz etinin büyümesi sebebiyle gerçekleşen bir ameliyattır.

Geniz eti, burun ile boğaz arasına yerleşmiş, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalayan bir dokudur. Bu doku sayesinde vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olur. Geniz eti aynı bademcik gibi zararlı bakteri ve virüsleri yakalayarak ve bağışıklık sistemini uyarır. Bu sayede vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bazı durumlarda, vücuda girmeye çalışan mikrobu engellerken geniz eti dokusunda şişme meydana gelebilir. Bu şişme kendi kendine düzeldiği gibi bazen de cerrahi müdahale ile şişkinliği tedavi etmek gerekebilir. Geniz etinin büyümesi sık karşılaşılan bir durumdur. Böyle bir durumda bademcikler de etkilenerek onlarda da büyüme gözükebilir.

Geniz eti büyümesi belirtileri nelerdir?
Bu tür durumlar gözlemlendiğinde mutlaka Uzman bir doktora başvurulmalıdır. Geniz eti tedavisinde öncelikle ilaçla tedavi yöntemi uygulanır. Eğer kişinin burunda yaşadığı iltihaplanma sık sık tekrar ediyorsa Uzman hekim tarafından ameliyat yapılması gerekebilir. Çünkü bu belirtiler burun geniz eti ameliyatının gerekliliğini ispatlamaktadır.

Eğer iltihaplanma sıklıkla kendini tekrarlıyorsa, geniz eti artık koruyucu özelliğini kaybedip zarar veren bir yapı haline gelmeye başlar. Bu durumda ameliyatla alınmaları gerekir. Burun geniz eti ameliyatı genel anestezi uygulanarak yapılan ve ağrısı az olan bir ameliyattır. Yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Ameliyat sonrası hastanın solunum güçlüğünün veya kanama belirtisinin olup olmadığının gözlemlenebilmesi için hasta o gün hastanede tutulur. Geniz etinin tekrarlaması oldukça az yaşanan bir durumdur. Burun ve geniz bölgesindeki tıkanıklığın devam etmesinin sebebi örneğin alerjik nezle gibi farklı bir hastalığın sebebi olabilir.

Burun geniz eti ameliyatı sonrası ilk gün hastaya ödem ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacağı için dondurma verilir. Ameliyat sonrası ilk 3 gün hasta açısından çok önemlidir. Mutlaka bol miktarda sıvı tüketilmelidir. İlk 3 gün, boğazda kanama olasılığı yüksek olduğundan çok sıcak ya da çok soğuk sıvı gıdalar tüketilmemelidir. Boğazdan kolay geçecek ılık süt, ılık muhallebi gibi yumuşak gıdalar tüketilmelidir. Ilık sıvı tüketiminin yanında kişi sauna ve hamam gibi çok sıcak ortamlarda bulunmamalıdır Bir süre sauna ve hamamdan uzak durulmalıdır. Ameliyat sonrası ilk 3 gün içerisinde hastada hafif ateş olması, genizden kan gelmesi ya da koyu renkli kan kusulması normaldir. 4. Günden itibaren yavaş yavaş katı gıdalara geçilebilir. Ameliyat sonrası iki haftalık süre içerisinde çok sert burun temizlemesi yapılmamalıdır. Doktorun belirlediği süre içerisinde alkol ve tütün mamullerinin tüketilmemesi gerekmektedir.
" } ] }