{ "title": "Boğazda Geniz Akıntısı", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/bogazda-geniz-akintisi.jpg", "date": "21.01.2024 01:11:38", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Boğazda geniz akıntısı, vücut günlük ortalama olarak 1-2 litre kadar mukus üretir. Mukus, ağız, burun, geniz, boğaz ve mide gibi birçok bölgenin nemli kalmasını sağlayan bir maddedir. Normal şartlarda mukus görevini gerçekleştirirken boğazdan zararsız bir şekilde geriye akar ve bu akıntı kişi tarafından fark edilmez. Ancak mukus herhangi bir sebepten dolayı fazla üretilmeye başladığında boğazda geniz akıntısına ve burun akıntısına neden olur. Boğazda geniz akıntısı çok ciddi bir sağlık sorunu değildir. Fakat alerjenler nedeniyle oluşan geniz akıntısı boğaz ağrısı, boğazda şişlik, kulak ağrısı gibi problemlere neden olabilir.

Boğazda geniz akıntısı neden olur?

Normalden fazla üretilen mukus nedeniyle oluşan boğazda geniz akıntısının meydana gelmesini tetikleyen birçok faktör vardır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir;
Boğazda geniz akıntısı belirtileri nelerdir?

Boğazda gerçekleşen geniz akıntısı nedeniyle kişi devamlı boğazını temizleme ihtiyacı hisseder. Boğaza bir şey takılmış hissi oluşur. Boğazda geniz akıntısı ilerlediğinde yemek yemek, su içmek gibi eylemlerde kişi boğaz acısı hissedebilir. Akıntı sinüzit nedeniyle oluşmuşsa boğaz, kulak ve bademcik ağrısı yaşanabilir.

Boğazda geniz akıntısı nasıl tedavi edilir?

Boğazda geniz akıntısını tedavi edebilmek için ilk önce aşırı mukus üretimine yol açan etkenin bulunması gerekir. Örneğin akıntı alerjenler nedeniyle oluşmuşsa alerjen maddelerden uzak durmak akıntıyı kontrol altına alabilir. Akıntı ile boğazda yanma, şişlik ya da acı hissi varsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Doktor hasta için uygun ilaç tedavisine başlayarak, sorunu çözümleyebilir. İlaç tedavisi haricinde hasta da evde bazı basit uygulamalar ile boğazda geniz akıntısını tedavi edebilir. Bu uygulamalar;
Boğazda geniz akıntısı ile kötü koku da varsa alerjen ya da sinüslerin iltihabına maruz kalınmış olunabilir. Sinüs boğazda geniz akıntısı ile ağızda kötü bir koku ve tadın da oluşmasına yol açar. Bu gibi şikâyetlerin varlığında tedavi için doktora başvurulmalıdır.

Boğazda geniz akıntısına ne iyi gelir?

Zencefil: Zencefil çayı birçok sağlık sorununa karşı iyi gelen şifalı bir çaydır. 1 su bardağı zencefil çayı için 1 su bardağı su kaynatılır, üzerine 1 çay kaşığı zencefil ve bir çay kaşığı kekik eklenip 5 dakika demlenir. Hazırlanan çay geniz akıntısına karşı günde 3 bardak içilebilir.

Nane yağı: Temiz bir bez suya batırılarak sıkılır. Üzerine birkaç damla nane yağı dökülür ve hazırlanan bez burna yakın bir bölgeye tutularak solunur. Bu işlem geniz akıntısı için kullanılan ilaçların arkasından yapıldığında oldukça faydalı olur.

Bal ve limon: 1 su bardağı ılık suyun içine bir miktar bal ve birkaç damla limon suyu eklenerek karıştırılır. Karışım günde 3 defa içildiğinde boğazda geniz akıntısı şikâyetine karşı iyi gelir.

Elma sirkesi: Günlük tüketilen suyun içine biraz elma sirkesi ekleyip içildiğinde boğazda geniz akıntısı sorununa iyi gelir.
" } ] }