{ "title": "Bebeklerde Geniz Eti", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/bebeklerde-geniz-eti(1).jpg", "date": "19.01.2024 23:14:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bebeklerde geniz eti, sıkça karşılaşılan sorunlar arasındadır. Geniz eti burunla boğaz arasındaki, küçük dilin arka tarafında bulunan üzüm salkımını andıran bir dokudur. Üstlendiği görev dış ortamdan vücuda giren bakteri ve virüsleri yakalama, sonrasında vücuttaki korumanın sağlamak amacıyla antikorların üretilmesini sağlamaktır. En fazla çocukluk çağında etkin bir şekilde görev yapar. Özellikle 4-10 yaş arasındaki çocuklarda görevini tam olarak yerine getirir. Ancak bebekli çağında da geniz eti sorunları yaşanabilir. Geniz eti büyümesi, iltihaplanması gibi sorunlarda, geniz eti ameliyatı yapılması gerekebilir. Bu durumda bebeklerde üst solunum yolunda tıkanma ve daralma gibi problemler ortaya çıkar. Sonuçta orta kulakta havalanma görevini üstlenen östaki borusunun işlevi engellenir, nefes almada zorluk yaşanır ve akıntılara neden olur. Geniz eti bebeklerde ameliyatla alınsa bile, aynı görevi yapabilecek diğer dokular bebeklerin hastalıklardan korunmasını sağlar. Tedavisi yapılmayan geniz eti sorunları ise bebeklerde gelişim geriliğine kadar gidecek problemlerin yaşanmasına neden olabilir.

Bebeklerde geniz eti iltihaplanması ve büyümesinin belirtileri nelerdir?
Bebeklerde geniz eti muayenesi ve tanısı nasıl konulur?

Bebeklerde geniz eti nedeniyle yukarıdaki belirtiler oluyorsa, ailenin hemen KBB muayenesi için doktora gitmeleri gerekir. Onların verdiği bilgilerle, yapılacak radyolojik incelemeler ve endoskopik muayene sonucunda geniz etinde bulunan sorunlar değerlendirilir. Burada ailenin doktora verdiği bilgiler önemlidir. Yapılan KBB muayenesi sırasında geniz eti görülmez. Özellikle bebeklerde horlamanın olması, solunumun hırıltılı olması, ağzını açık tutması, nefesini böyle alması gibi belirtiler varsa bunların doktora aktarılması gerekir. Bu belirtiler geniz etinden kaynaklanabilir. Teşhiste endoskopik muayene oldukça yararlı olur. Geniz etindeki büyüme ise radyolojik incelemeler sonucunda tespit edilir.

Bebeklerde geniz eti tedavisi nasıl yapılır?

Yapılan teşhis sırasında geniz etinin iltihaplı olduğu belirlenirse, hastalar antibiyotik tedavisine alınır. İltihaplanma tespit edilmezse, geniz eti ameliyatı için bir süre daha beklenebilir. Bazen büyüyen geniz eti kendiliğinden küçülebilir. Ancak tekrarlayan iltihaplanma, nefes almada zorluk çekilmesi, uyku apnesi olması, konuşma bozukluğunun oluşması, gelişim sorunlarının ortay çıkması gibi ciddi sorunlarda hastanın ameliyat edilmesine karar verilebilir.

Ameliyat kararı verilen hastalar küçük olduğundan, genel anestezi uygulaması yapılır. Operasyonun tamamlanması yaklaşık 20 dakika sürer. Herhangi bir kesi yapılmadan, özel bir alet yardımıyla ağızdan geniz eti çıkarılır. Ameliyat nedeniyle kanama, solunum sorunu gibi komplikasyonların yaşanmaması için, hastalar bir süre gözlem altında tutulur, ardından taburcu edilebilir.
" } ] }