{ "title": "Bebeklerde Geniz Eti Ameliyatı", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/bebeklerde-geniz-eti-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 17:57:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bebeklerde geniz eti ameliyatı, gerekli görüldüğü durumlarda yapılabilir. Burnun arka kısmına yerleşen, dışarıdan bakıldığında görünmeyen geniz eti büyüdüğünde ve iltihaplandığı zaman bebeklerde ciddi sorunlara neden olabilir. Burundan hava yoluyla gelen bakterileri, virüsleri tutan, savunma amacıyla antikor üretimini yapan geniz etinin ameliyatla alınması bebeklerde sorun yaratmaz. Çünkü vücudun bu görevleri üstlenecek yardımcı sistemleri bulunmaktadır. Eğer geniz eti sorunluysa, bunun ameliyatla alınması bebekler için daha faydalıdır.

Bebeklerde geniz eti ameliyatı neden yapılır?

Bebeklerde büyüyen ya da iltihaplanan geniz eti, burundan nefes almayı zorlaştırır. Bebekler bu nedenle ağızdan nefes almaya başlar ve mikroplara karşı savunmasız kalırlar. Genizden konuşma, sesli nefes alma gibi belirtiler ortaya çıkar. Uyku halinde horlama, uyku apnesi gibi önemli sorunlar yaşanır. Konuşma bozukluğu ve gelişim bozukluğu izlenebilir. Bu tür belirtilerin aileler tarafından doktora doğru şekilde aktarılmalıdır. Bunlar geniz etindeki büyümeden ve iltihaplanmadan kaynaklanabilir. Belirtilerin biri ya da birkaç tanesi bir arada görülüyorsa, acilen ameliyat yapılması gerekebilir. Tedavinin aksatılması halinde böbrek rahatsızlıkları, eklem sorunları, kalp kapakçıkları ile alakalı problemler, gelişim geriliği gibi sorunlar yaşanabilir.

Bebeklerde geniz eti ameliyatı nasıl yapılır?

Bebeklerin yaşadığı geniz eti problemleri doktor tarafından değerlendirilerek, öncelikle antibiyotikli ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılır. Çünkü bazı hastalarda büyüyen geniz etinin yeniden eski halini aldığı bilinmektedir. Ancak ameliyatın ertelenmesi sakıncalı görülürse, yani belirtiler oldukça ciddi olursa geniz eti ameliyatı için bebeğin hazırlanması gerekir. Bebekler henüz ameliyatın stresini yaşayacak çağda olmamasına rağmen, anne ve babalar için bunu söyleyemeyiz. Bu nedenle bebeğin ameliyatı için öncelikle anne ve babanın hazır olması gerekir. Bu bebeklerinde ameliyata hazır olmasına yardımcı olacaktır.

Henüz küçük yaşta oldukları için bebeklere genel anestezi uygulanarak geniz eti ameliyatı yapılır. Ameliyatın yapılması için herhangi bir kesi uygulanmasına gerek yoktur. Ağız içinden özel bir alet yardımıyla geniz eti rahatlıkla alınır. Bu işlemler yaklaşık 20 dakika sürer. Ancak bebeğin anestezi etkisinden kurtulması biraz daha zaman alabilir. Ameliyattan sonra hastalar kanama riskine, solunum sorunlarına karşı bir süre gözlem altına alınır. Herhangi bir sorun yaşanmadığı takdirde 5-10 saat içinde hastaneden taburcu edilirler.

Bebeklerde geniz eti ameliyatının komplikasyonları nelerdir?

Yapılan ameliyatın cerrahi bir girişim olması nedeniyle, riskleri ve komplikasyonlar her zaman olabilir. Ameliyat sırasında hastalara anestezi uygulandığından, bunun riskleri de olabilir. Tıbbın gelişmesi bu tür riskleri azaltsa da her türlü önlem alınmalıdır. Ayrıca kanama riski her ameliyat gibi burada da vardır. Bu nedenle ameliyattan çıkan bebekler dikkatlice takip edilir. Bebeklerin kendisini ifade edememesi nedeniyle, daha fazla dikkatli olunması gerekir.

Bebeklerde geniz eti ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler

Ameliyattan çıkan bebeklerin beslenmesine dikkat edilmelidir. Bu görev ailelere düşmektedir. En az 3 gün süreyle kanama riski bulunduğundan, bebeklerin beslenmesinde katı gıdalar, sıcak içecekler, besinler olmamalıdır. Beslenme meyve suyu, muhallebi, soğuk süt gibi yiyeceklerle yapılmalıdır. Eğer ameliyat edilen bölgeden kırmızı kan gelirse, bunun ciddi bir sorun işareti olarak görülmesi ve doktora bilgi verilmesi gerekir. Bu süreçte herhangi bir sorun yaşanmadığı takdirde, ağır bir geçişle hastalar normal beslenmelerine geri dönebilir. Bu sırada oluşabilecek ağrı, ateş gibi problemler içinde doktorun önerdiği ilaçlar tavsiye edilen dozda kullanılmalıdır. Bebeklerde geniz eti ameliyatı sonrasında boğazda beyaz örtü oluşması, iyileşme sürecinin doğal ilerlemesidir. Bu nedenle aileler panik yapmamalıdır. Ancak rutin doktor kontrolleri de aksatılmamalıdır.
" } ] }