{ "title": "Alerjik Geniz Akıntısı", "image": "https://www.geniz.gen.tr/images/alerjik-geniz-akintisi.jpg", "date": "20.01.2024 07:53:07", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Alerjik geniz akıntısı, birçok nedenden dolayı ortaya çıksa da en yaygın nedeni saman nezlesidir. Saman nezlesi alerjik rinit olarak tanımlanır. Burun içini saran mukozanın alerjenlere bağlı iltihaplanması olarak bilinen alerjik rinit ciddi anlamda geniz akıntısına yol açar. Alerjik rinit ile seyreden alerjik geniz akıntısı genelde yaşam boyu devamlılığını korur. Küçük yaşlarda başlayan alerji, yaş ilerledikçe azalsa da tam olarak iyileşme sağlanamaz. Alerjik rinit, özellikle polenlerden dolayı oluşsa da başka alerjenler de neden olabilir. Rahatsızlığın tedavi edilmeden iyileşme oranı oldukça düşüktür. Geniz akıntısına yol açan alerjen tespit edilirse ve bu alerjenden uzak durulursa şikâyetler üzerinde önemli fayda sağlar. Alerjik rinit ve beraberinde alerjik geniz akıntısına maruz kalan kişi sayısı oldukça fazladır. Toplumda yaklaşık olarak 10 kişiden birinde alerjik nezle ile geniz akıntısı görülmektedir. Alerjik olarak seyreden geniz akıntısı kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürerek hem sosyal hem de psikolojik problemlere yol açabilir.

Alerjik geniz akıntısı burun iltihabı olarak da tanımlanabilir. Alerjenlere bağlı gelişen burun iltihabı, burunda hava yolu mukozasına yapışır ve alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olur. Polenlerin sık olduğu mevsimlerde meydana geldiğinde mevsimsel rinit olarak tanımlanır. Bu dönemlerde oluşan alerjik rinit geçene kadar geniz akıntısı devam eder. Rinitin bir de yıl boyu süren türü vardır. Yıl boyu devam eden alerjik rinit perenial rinit olarak bilinir. Yıl boyunca kedi, köpek tüyü, deterjanlar, kimyasal maddeler, ev tozu, hava kirliliği gibi nedenlerden dolayı oluşum gösterir. Yine yıl boyunca rinit ile alerjik geniz akıntısı yaşanabilir. Bu tür maddelere karşı gerekli önlemler alınırsa rinit nedeniyle yaşanan şikâyetler hafifletilebilir.

Alerjik geniz akıntısı neden olur?
Alerjik geniz akıntısı genellikle alerjiye yatkın olan ve atopik olarak tanımlanan bireylerde sık görülür. Akıntının hangi mevsimde ve neden ortaya çıktığı teşhis ve tedavi için oldukça önemlidir. Teşhis için uygulanan testler sonuca ulaştırmasa da şikâyetler teşhis için yeterli olabilir. Alerjik rinit teşhisinde birçok test bir arada kullanılabilir. Deride alerji testleri tanı için sıkça kullanılır. Ağız içi muayenesinde geniz akıntısı kolaylıkla tespit edilebilir.

Alerjik geniz akıntısı tedavisi nasıl yapılır?

Alerjik geniz akıntısını tedavi edebilmek için ilk önce akıntıya neyin sebep olduğunu bulmak gerekir. Alerjenlerden uzak durmak, ilaç tedavisi, aşı tedavisi fototerapi ve cerrahi tercih edilebilecek tedavi yöntemleri arasındadır. Hastanın tozlu, kirli ve polenli ortamlardan kaçınması, eğer bu ortamlarda mecburi bulunması gerekiyorsa maske kullanması şikâyetleri büyük oranda azaltır. Bulunulan ortamın havalandırılmasına ve temizliğine özen gösterilmelidir. Hastanın kaldığı evde hayvan beslenmek yanlış olacağı için kaçınılması gerekir. Tüylü ya da yünlü battaniyeler yerine pamuklu ya da sentetik battaniyeler kullanılmalıdır. Doktorun reçete ettiği ilaçlar dozunda ve düzenli kullanılmalıdır. Bu tür şeylere dikkat edildiğinde yaşanan şikâyetlerde büyük oranda hafifleme sağlanır.
" } ] }